Uddannelsesparathedsvurdering
Uddannelsesparathedsvurdering er en proces, der begynder i 8. klasse og fortsætter i 9. og eventuelt i 10. klasse.
I grundskolen skal eleverne have en vurdering af, om de har de nødvendige faglige, sociale og personlige forudsætninger for at begynde på og gennemføre en ungdomsuddannelse. Derudover vurderes elever også på deres praksisfaglige forudsætninger.
Vurderingsprocessen begynder i 8. klasse og gælder for alle elever.
Vurderingen fortsætter i 9. og 10. klasse for de elever, der i 8. klasse blev vurderet ikke-uddannelsesparat til en eller flere uddannelser, eller hvis en af forudsætningerne ændrer sig i væsentlig grad.
Alle elever skal vurderes mindst én gang.
Uddannelsesparathedsvurderingen skal laves i forhold til alle tre kategorier af ungdomsuddannelser
- 3-årige gymnasiale uddannelser
- 2-årig HF
- erhvervsuddannelser
Den tidlige vurdering i 8. klasse skal give skolen og uu-vejlederen bedre muligheder for at hjælpe elever, der ikke umiddelbart er uddannelsesparate, og disse elever skal have en særlig skole- og vejledningsindsats, der skal støtte dem i at blive parate til at begynde og gennemføre en ungdomsuddannelse.
Er eleven i 8. klasse vurderet uddannelsesparat, skal oplysningerne om elevens faglige, personlige og sociale forudsætninger opdateres to gange årligt. Det er kun, hvis der opstår en ændring i en af forudsætningerne, at en ny vurdering foretages.
Elever, der er vurderet ikke-uddannelsesparate bliver dog vurderet to gange årligt. Er en elev vurderet ikke-uddannelsesparat til en eller flere kategorier af ungdomsuddannelser, skal det afklares hvilken ungdomsuddannelse, eleven ønsker. Den ønskede uddannelse danner nemlig baggrund for, om og hvilken særlig målrettet skole- og vejledningsindsats, der skal til for at hjælpe eleven.
Vurdering indeholder fire kriterier - (Link)
I 8. klasse bliver du vurderet uddannelsesparat, når følgende er opfyldt:
- Du har et karaktergennemsnit på mindst 5,0 af alle afslutende standspunkskarakterer, hvis du søger den 3-årige gymnasiale uddannelse
- Du har et karaktergennemsnit på mindst 4.0 af alle afsluttende standpunktskarakterer, hvis du vil søge den 2-årige hf eller erhvervsuddannelserne.
- Du har de nødvendige personlige, sociale og praksisfaglige forudsætninger for at kunne begynde på og gennemføre en ungdomsuddannelse efter 9. klasse.
I 9. og 10. klasse bliver du vurderet uddannelsesparat, når følgende er opfyldt:
- Du har et karaktergennemsnit på mindst 5,0 af alle afsluttende standpunktskarakterer, hvis du vil søge den 3-årige gymnasiale uddannelse.
- Du har et karaktergennemsnit på mindst er 4,0 af alle afsluttende standpunktskarakterer, hvis du vil søge den 2-årige hf.
- Du har 2,0 i gennemsnit af standpunktskaraktererne i henholdsvis dansk og matematik.
Lærerne vurderer de personlige, sociale og praksisfaglige forudsætninger på baggrund af fastsatte kriterier som blandt andet er motivation for uddannelse og mødestabilitet.
Bliver du vurderet ikke-uddannelsesparat, skal uddannelsesvejlederen efterfølgende foretage uddannelsesparathedsvurderingen i samarbejde med skolen. Hvis du går på efterskole, laver efterskolen vurderingen.
Herefter aftaler skolen og uddannelsesvejlederen i samarbejde, hvad der skal sættes i værk fra skolens og vejledningens side for så vidt muligt at gøre dig uddannelsesparat ved grundskolens afslutning. På en efterskole beslutter skolen hvilke tiltag, der skal iværksættes.
Vurderingerne skal laves inden for følgende frister:
8. klasse
- Skolerne laver den første vurdering senest den 1. december
- Uddannelsesvejlederen samler op på vurderingerne senest den 10. januar
- Skolerne laver en ny vurdering senest 15. juni
- Uddannelsesvejlederen samler igen op på vurderingerne senest den 25. juni
9. klasse
- Skolerne laver den første vurdering senest den 1. december
- Uddannelsesvejlederen samler op på vurderingerne senest den 10. januar
- Når den mundtlige prøvetermin begynder, skal skolerne igen lave en vurdering
- To dage efter den afsluttende standpunktskarakter skal uddannelsesvejlederen samle op på de nye vurderinger
10. klasse
- Skolen og uddannelsesvejlederen laver den første vurdering senest den 1. december
- Uddannelsesvejlederen samler op på vurderingerne senest den 10. januar
- Når den mundtlige prøvetermin begynder, skal skolen igen lave en vurdering
- To dage efter den afsluttende standpunktskarakter skal uddannelsesvejlederen samle op på de nye vurderinger
Herudover laves der løbende vurderinger i løbet af skoletiden indtil afslutning af grundskolen.
Opgaverne omkring uddannelsesparathedsvurdering (UPV) skal være sat i gang eller afsluttet inden for udmeldte deadlines.
Derfor er der lavet en tidsplan og procedure for uddannelsesparathedsvurderingen af elever i 8., 9. og 10. klasse i Ringkøbing-Skjern Kommune (PDF), som kan støtte skolen, læreren og uddannelsesvejlederen i arbejdet med UPV.
Planen er ikke webtilgængelig. Har du forsøgt at tilgå ovenstående dokument uden held, kan du kontakte uu[mail]rksk.dk. Så vil UU kontakte dig og præsentere dokumentet for dig indenfor 10 arbejdsdage.
Opgaverne omkring uddannelsesparathedsvurdering (UPV) i specialskoler og -centre skal være sat i gang eller afsluttet inden for udmeldte deadlines.
Derfor er der lavet en tidsplan og procedure for uddannelsesparathedsvurderingen af elever i specialskoler og -centre i 8., 9. og 10 klasse i Ringkøbing-Skjern Kommune (PDF), som kan støtte skolen, læreren og uddannelsesvejlederen i arbejdet med UPV.
Planen er ikke webtilgængelig. Har du forsøgt at tilgå ovenstående dokument uden held, kan du kontakte uu[mail]rksk.dk. Så vil UU kontakte dig og præsentere dokumentet for dig indenfor 10 arbejdsdage.
Hjemmesiden ug.dk har lavet to temaer, der henvender sig til forældre til elever i 8., 9. og 10. klasse. Her kan forældrene læse mere om at være uddannelsesparathed.
Forældre til ung i 9. eller 10. klasse (ekstern link).